XXL – Lang zal je leven!

Danny met XL Fatbike
Danny met zijn XXL fatbike, het past dus het kan!

Als gemiddeld langer persoon behoor ik met 2.02 meter eigenlijk tot de kleintjes in de groep reuzen van onze samenleving. Maar hoewel de Nederlandse bevolking tot de langste mensen op aarde behoort merk ik in het dagelijks leven dat mijn lengte boven een grens zit. De grens waar industrie en dienstverlening rekening mee houden. Die stopt namelijk bij ongeveer 1.97 meter. In de praktijk betekent het dat je je verdraait goed moet kunnen aanpassen of liever, alles om je heen moet aanpassen. Zo ook als je lekker wilt fietsen of liever, Mountainbiken.

In de jaren 70 woonden wij middenin de bossen en militaire oefenterreinen rond Stroe. Een tijd waarin een “wheely” nog steigeren werd genoemd, je bij een “crash” gewoon was gevallen en de “drop” TOP!, vervelend strak verpakt in een zwart rolletje. Bij gebrek aan leeftijdsgenoten in de omgeving begon ik in mijn uppie in het bos te crossen en volgde alles wat in het bos op een pad leek. Geweldige belevenissen op een aangepaste singlespeed stadsfiets. Nou ja aangepast, de spatborden kettingkast en verlichting vielen er al snel vanzelf af. Dat boscrossen heb ik volgehouden tot mijn late pubertijd, want na een flinke groeispurt trapte ik elke fiets waar ik op reed binnen de kortste keren kapot. Een voorvork met een knik die in de huidige moderne geometrie niet zou misstaan maar toen levensgevaarlijk. Regelmatig bevonden mijn pedalen zich aan weerszijden tegelijk op dezelfde hoogte vanwege een versleten spie, wat een ellende. En er waren op een gegeven moment natuurlijk belangrijkere dingen, althans dat dacht ik toen…

Pas toen ik vroeg in het nieuwe millennium kwam werken op de marketing afdeling van Shimano Europe in Nunspeet herontdekte ik mijn passie voor het off-road fietsen. MTB’s waren er al een hele tijd op basis van 26” wielen en heel voorzichtig begon men te lonken naar de 29-er. Met collega’s Hennie en Robert hebben we voor mij een 67cm Koga Terraliner frame opgebouwd tot Cross-Hybride. Afgemonteerd met de toen nog te introduceren nieuwe XTR groepset met Dual Control Levers (remmen en schakelen met dezelfde hendel) en extra brede 37mm cyclocross banden op de smalle 28” velgen was ik de koning te rijk en weer veelvuldig in de bossen te vinden. Maar het was geen “echte” MTB dus een Cube LTD in op 26” wielen in maatje klimrek volgde.

Wanneer je lang bent heb je de bikes niet zomaar voor het uitkiezen. In het zeldzame geval dat je al een grote bike kunt vinden, de gemiddelde bikestore heeft ze niet op voorraad, is een 23” (58cm) frame de limiet. De ervaring leert echter dat dit alleen maar iets zegt over de zitbuis lengte. Mij is altijd verteld dat dit te maken had met UCI regels want net als bij racers werden mountainbikes geproduceerd met een wielbasis die aan een maximum was gebonden. Een bike mocht/kon dus met die lengte restrictie alleen hoger gebouwd worden. Resultaat is dat voor langere mensen de grootste maat wordt aangepast met een nóg langere stuurpen en off-set op de zadelpen. Geheel volgens de traditie van het opbouwen van een racefiets en nog altijd hanteren veel LFM deze wijze van “op maat maken”. En hoewel dat wellicht voor de beperkte inzet van een wegracer werkt is het daarmee nog geen grotere fiets geworden. Het blijft behelpen want de verhouding voor de langere berijder is helemaal zoek. Je zit op een te kort frame waardoor de geometrie de balans tegenwerkt. Iets te veel gewicht naar achteren en je kunt niet meer sturen, net iets te veel naar voor en je slaat over de kop. De zijwaartse krachten als je topzwaar bent en fatsoenlijk afstappen laten we dan maar even helemaal buiten beschouwing.

Gelukkig is de laatste jaren de trend “Longer & Slacker”, afgeleid van Downhill-bikes zoals bijvoorbeeld van Mondraker met de Forward Geometry. Bikes zijn daadwerkelijk langer waarbij in de extremen de bovenbuis ruim 15cm langer is dan van dezelfde maat frames een paar jaar geleden. Ondanks een reach van ruim 52cm is de stuurpen die ultra-kort uitgevoerd wat een directer stuurgedrag tot gevolg heeft. De hoek waaronder de voorvork staat zorgt voor een heerlijk lange wielbasis, wat wel wat lastiger blijkt in de klim maar het afdalen is een groot feest! Opvallend is dat de zitbuis bij veel modellen de afgelopen jaren juist korter is geworden. De grootst verkrijgbare framemaat blijkt daardoor opeens een 21” (53cm zitbuis) te hebben of nog korter. Zoals bij mijn Liteville hardtail die in maat XXL een zitbuis heeft van slechts 19,5” = 49cm. Hierdoor lijkt de keus voor een nieuwe grote MTB nog beperkter geworden maar niets is minder waar. Het biedt met name voor lange mensen juist mogelijkheden!

Groot of klein, uiteindelijk gaat het om de fun!

Kijk en selecteer niet meer op de maat in inches van de zitbuis. De maat staat nu vaker en bij steeds meer merken voor de algehele geometrie van XS t/m XXL. Met name de Reach, de afstand die je armen nodig hebben tot je stuur bij een juiste zithouding, is hier het belangrijkste in samenhang met de wielbasis. Wanneer je het nodig hebt kun je nog altijd stuurpen en off-set voor het zadel aanpassen, maar een stuk minder extreem dan bij de oudere frame geometrieën. De kortere zitbuis compenseer je eenvoudig met een degelijke verstelbare zadelpen van 175mm of zelfs 200mm drop. Heerlijk al die ruimte tijdens technische trails en afdalingen. En de frames en vorken met Boost standaard assen/hubs kunnen ook steeds bredere banden aan. Wanneer jij nou in de doelgroep valt is het zelf (ver-)bouwen van een MTB natuurlijk ook een optie. Heb je het juiste frame of een goed passende bike gevonden dan zijn er een paar zaken die ik voor de gemiddeld langere, zwaardere en sterkere biker van harte wil aanraden: Investeer in een kwalitatief hoogwaardigere voorvork, -wielset, -remset, -zadel(pen) en stuur(pen). Mountainbiken is een risicosport dus veiligheid is een onderdeel van de fun!

Natuurlijk heb ik ook een aantal MTB-fabrikanten en leveranciers gevraagd naar hoe zij omgaan met onze doelgroep. Op de vraag: ”Welke modellen bieden jullie in Nederland aan die geschikt zijn voor de langere (2.00+m) en daarmee zwaardere (95+Kg) MTB-er?” was het overigens zeer uitgebreide antwoord van Peter Kraaijenvanger (2.03m) van Specialized het meest treffend: “We maken bij Specialized dus niet specifiek fietsen die voor mensen geschikt zijn in de XXL categorie. Dit hadden we vroeger wel, maar door de wet van de aantallen is deze maatvoering geschrapt.”
Bij Merida, Trek en Cube biedt men wel degelijk bikes voor langere fietsers.

Ook werd gevraagd naar aanbevolen maximale lengte en het draaggewicht. Terwijl bij Merida en Trek geen lengte-limiet werd opgegeven laat Carola Noordermeer, Marketing Manager bij Cube NL, weten dat de grootste modellen aanbevolen worden tot zo’n 2.05 meter. De Cubes zijn echter allemaal vrijgegeven en getest op een maximale belasting van 115Kg systeemgewicht, dus inclusief fiets en bepakking. Dan mag je met ruim twee meter lengte en een rugzak dus niet zwaarder zijn dan 100Kg (!). Trek en Merida geven beide 135Kg als systeemgewicht wat toch een iets veiligere marge is.

Geen enkele MTB leverancier gebruikt overigens voor de afmontage onderdelen die juist meer geschikt zijn voor een gemiddeld hogere belasting. Martin Sneeuw van Trek laat weten: Het is te kostbaar in de productie om een spec wissel toe te passen.” Bart Oosting van Merida geeft aan: Een Big nine 7000 in een Small heeft dezelfde vork als de XXL versie. We houden wel rekening met de zadelpen. Vanaf de L/ 19” modellen worden er 400mm zadelpennen gebruikt. Daarnaast verandert de stuurpenlengte en in sommige gevallen het crankstel ook naarmate de fiets groter wordt.” Bij Cube en Trek geldt dat overigens ook, maar alles is natuurlijk zo sterk als het ‘zwakste’ onderdeel. En waarom is het logisch om voor de kleinste modellen dezelfde elementen te gebruiken als voor de grootste?

Er zijn bedrijven die mountainbikes aanbieden die nog net wat groter zijn dan standaard, zoals het Duitse Maxx.de. Kies een type frame, kleurstelling, afmontage en je krijgt een fiets die past bij je postuur. Ik zeg daarmee niet dat ze ook mooi zijn maar over smaak valt te twisten.

Het advies is ga proefrijden!! Niemand kan jou op basis van een vraag en antwoord in een forum vertellen welke (maat) fiets het beste is. Het gaat er om wat je prettig vindt! De hier genoemde merken bieden allemaal een experience-center of hebben demo dagen. Zelf ga ik graag naar jaarlijkse Bike-Festivals in bijvoorbeeld Willingen of Riva del Garda waar tientallen merken hun bikes voor een testrit beschikbaar stellen.

Marco Barelds – MTB3 instructeur MBC Xtrail

Clinics & MTB weekend HochSauerland

Hierbij de clinics die we komende tijd bij Xtrail gaan aanbieden. Deze clinics vormen een uitbreiding op de vaardigheden die op de woensdagavond worden aangeleerd, de basis is dus bij iedereen al aanwezig. De nadruk ligt deze dagen op bochtentechniek, klimmen en afdalen met obstakels. Als afsluiting is het mogelijk om deel te nemen aan een weekend MTB-en van 19 t/m 21 mei in Hoch Sauerland!

De data voor de 3 clinics zijn allemaal op zondag, te weten;

 • 9 april 10.00-13.00 uur
  Bochtentechniek en Obstakels – Locatie: Sportpark Noordveen
 • 23 april 10.00-13.00 uur
  Bochtentechniek gevorderd – Locatie: Markelo
 • 7 mei 10.00-13.00 uur
  Klimmen en Afdalen – Locatie: Posbank of Montferland

Deze clinics zijn niet gratis, deelname bedraagt 30 euro voor Xtrail leden voor het geheel of 12 euro per losse clinic wat de club ten goede komt. Er is een maximale deelname van 15 personen op volgorde van inschrijving. Deelnemen kan door je op te geven vóór 26 februari via Email.


Het MTB-Weekend
Van 19 t/m 21 mei bestaat de mogelijkheid het geleerde in de praktijk te brengen in onvervalst bergachtig gebied. Vanuit een geweldig vakantiehuis Vinkenborg in Siedlinghausen, onder de rook van Winterberg met alle faciliteiten, zullen we de leukste tochten ondernemen. Het gaat hierbij niet om wilde afdalingen en gevaarlijke trails maar routes die met een behoorlijke conditie en de aangeleerde technieken heel goed te doen zijn.

Aankomst is op vrijdagmiddag. Er is dan gelegenheid om Willingen te bezoeken waar deze dagen ook het internationale MTB Bikefestival aan de gang is. Op zaterdag is het tijd voor actie. Na het ontbijt zullen we deze dag de uitdagende singletracks verkennen op het nabij gelegen MTB Trailpark in Winterberg en tevens een bezoek brengen aan het MTB Bikepark (downhill). Daar kunnen we eventueel afdalen op 1 van de eenvoudigere tracks maar dat is geen verplichting. We sluiten de dag af met een gezamenlijke pasta-maaltijd.

Voor de zondag staat een GPS rit op de kaart! Je volgt via GPS en/of kaart de route om vervolgens samen te komen voor heerlijke tractatie. De liefhebbers hebben dan de na-middag nog tijd voor een verkenning van de omgeving of bezoek aan het bike-festival. In principe is het mogelijk om op maandagochtend weer huiswaarts te gaan.

Er is ruimte voor deelname door 8 personen. De kosten bedragen 125 euro inclusief overnachtingen, ontbijt/lunch/diner op zaterdag en ontbijt/lunch op zondag. Heb je alledrie de clinics gevolgd dan betaal je 95 euro. Je draagt zelf zorg voor de heen-en-terugreis maar er zijn allicht mogelijkheden tot samen reizen. Opgave voor dit weekend kan tot 30 april maar wie het eerst komt… Email voor opgave!

We hopen jullie hiermee een leuke uitdaging te bieden. Klik voor meer informatie op Bikefestival, de Vinkenborg en Trailpark Winterberg.

Welke MTB moet ik kiezen?

Leer in 6 simpele stappen welke MTB het beste is voor jou. Wat eerst een moeilijke keuze lijkt blijkt door deze 6 stappen te volgen helemaal niet zo lastig. Gewoon omdat de beste keus bovenaan je lijstje komt te staan!

Stap 1 –Bepaal je budget

Ga na welk bedrag je maximaal kunt (of wilt) spenderen aan een je MTB en stel daar de grens. Een goede bike koop je nieuw al voor een bedrag rond de 750,-

Denk daarbij ook aan de kosten voor de extra’s die je nog moet hebben zoals natuurlijk een helm en handschoenen. Ook zijn vaak niet inbegrepen, maar vaak wel onderhandelbaar met de verkoper, de bidonhouder met bidon, een zadeltasje met gereedschap en/of reserverbandje. Kleding en schoenen al dan niet met klik-pedalen zijn later nog aan te schaffen.

Het upgraden van een MTB naar betere onderdelen kan een kostbare zaak zijn. Daarom is het verstandig nu al te investeren in goed materiaal. Uiteindelijk krijg je waar je voor betaalt: een betere fiets betekent ook betere prestaties, kwaliteit en duurzaamheid. Ter indicatie, een fiets afgemonteerd met bijvoorbeeld Shimano Deore, Deore SLX en/of Deore XT  (in willekeurige samenstelling) of Sram NX / GX biedt over het algemeen veel waar voor je geld.

Stap 2 – Kies je stijl

Wees eerlijk tegen jezelf over de manier waarop je de fiets gaat gebruiken. Bedenk goed hoe je de meeste tijd op de MTB gaat spenderen, op welke soorten ondergrond en hoe vaak.

Natuurlijk kun je wel dromen van grootse avonturen in de bergen, maar een All-Mountain MTB  met 140mm veerweg voor en achter is verspilling van een goede fiets en geld als je alleen maar op de  Nederlandse MTB trails rijdt. Dus vraag je zelf af:

 • Wat voor type mountainbiker ben ik en wat vind ik het leukste om te doen op mijn MTB? Dwars door de bossen met de kinderen of hele lange ritten maken? Veel de bergen opzoeken of in een bike-park zo hard mogelijk naar beneden? Wil ik op eigen tempo technische trails berijden of stunten en springen?
 • Wil ik ook wedstrijden gaan rijden op deze nieuwe bike?
 • Ben ik een mix van twee of meer stijlen? Misschien rijd ik wel 80% op cross country trails en 20% in de bergen. Dan is een bike die beide goed aan kan wel handig.
 • Wil ik een bepaalde stijl van MTB-en beheersen binnen 12 maanden of pas over 2 jaar?
 • Maak je niet druk over de vering van een MTB. Als je het niet zeker weet hoeveel vering je nodig hebt komt dat vanzelf goed als het soort fiets uit dit stappenplan rolt. Hoe dat zo? Tegenwoordig hebben de MTB merken een heel goede onderverdeling van de diverse modellen die ze leveren afgestemd op het soort gebruik. Vering en veerweg zijn dan ook op dat gebruik afgestemd. Wanneer je het gebruik van de bike goed kiest  zal dit ook voldoen aan wat je nodig hebt.

Cross Country (XC) MTB’s hebben normaal gesproken een veerweg (travel) tussen de 80 – 120mm. Dit zijn meestal de lichtste en vanwege het gemakkelijk klimmen meest efficiënte fietsen die zeer geschikt zijn voor MTB-en in ons Nederlandse landschap. Er zijn modellen met alleen vering voor (Hardtail = lichter) of voor/achter geveerd (fully = comfortabeler). Een fully is over het algemeen wat duurder in aanschaf en onderhoud. Natuurlijk kun je ook helemaal geen vering kiezen, maar dat is doorgaans geen aanrader voor de minder geoefende biker…

All Mountain of Trail mountain bikes hebben doorgaans 120 – 150mm travel. Deze fietsen zijn ontwikkeld om onder de meest variabele omstandigheden, omhoog en omlaag, in te zetten met zoveel mogelijk plezier. Dit segment wordt vooral gereden door gevorderde MTB-ers vanwege de mogelijkheid optimaal je opgedane skills uit te buiten.

Freeride of Enduro style mountain bikes hebben meestal 150 – 180mm travel, en vormen daarmee een groep tussen de trail en downhill mountain bikes.  Ze zijn gemaakt voor snel en ruig terrein met jumps, stunts en drops tot een meter. Ze gaan ook goed in de klim, het is alleen wat meer werk.

Downhill mountain bikes zijn voor wat de naam al zegt: speciaal voor het zo snel mogelijk een berg af komen! Deze hebben doorgaans 200 – 250mm travel.  Ze zij zwaar, dus vergeet het naar boven fietsen. Dat gaat met een auto, stoeltjeslift of zelfs helikopter. Ze zijn ontworpen om heel snel naar beneden te gaan, hoe ruig het terrein ook is.

Stap 3 – Stel prioriteiten

Wanneer je budget bepaalt met welke bike je eindigt zul je niet altijd alles krijgen wat je wenst. Dat gezegd hebbende is het goed prioriteiten te stellen zodat je in ieder geval krijgt wat je echt nodig hebt. Een lijstje maken kan je helpen te bepalen of je budget toereikend is…

Vraag jezelf af op welke gebieden je verbetering wenst met betrekking tot je MTB skills. Een paar vragen die tot nadenken aanzetten:

 • Heb je een lichtere fiets nodig om beter te worden als wedstrijdrijder?
 • Heb je genoeg aan voor vering of mis je het comfort en de betere handling in meerdere soorten terrein van een volledig geveerde bike?
 • Heb je een fiets nodig die meer relaxed is bij hogere snelheden dan je huidige fiets? Een voorwiel dat iets meer uitsteekt bijvoorbeeld zal een minder nerveus gedrag van de fiets opleveren.
 • Wil je een fiets die veel instel- en afstelmogelijkheden heeft met betrekking tot vering, remmen en verstellers voor de versnellingen?
 • Wielformaat 27.5 (650B) of 29-er al dan niet in een plus formaat?   – laat Stap 4 je helpen bij die vraag!

Step 4 – Test rijden, test rijden, test rijden…

Waarom testrijden zo belangrijk is:

 • Op papier lijken twee gelijk geprijsde fietsen van verschillende merken behalve de kleur misschien al gauw hetzelfde. Maar als je er op rijdt kan dat verschil opeens levensgroot zijn en niet wat je er van verwacht had.
 • Hoe meer testritten je maakt op verschillende MTB’s hoe meer vergelijkingsmateriaal je hebt. Kennis is macht!
 • Hoe meer MTB’s je probeert hoe meer subtiele verschillen je zult ontdekken. Dat zit ‘m bijvoorbeeld al in de geometrie en hoe dat je manier van rijden beïnvloed.
 • Neem de tijd voor het proefrijden op zoveel MTB’s als jij denkt nodig te hebben. Liefst op het terrein waar je normaal ook rijdt en met geschikte banden en afstelling. Op die manier zul je zien dat de keus eigenlijk al voor je gemaakt wordt.

Stap 5 – Bike Fit

Indien mogelijk maak gebruik van ‘bike fitting’. Een beetje serieuze dealer meet je helemaal op en zorg er voor dat een fiets helemaal op jou wordt afgestemd.

Een ‘bike fitting’ bestaat uit het bepalen van de juiste framemaat, zadelhoogte en -diepte, cranck lengte en aanpassingen aan stuur breedte/diepte en hoogte. Soms moet je daarvoor betalen, maar het loont vaak de moeite en kosten. Niet alleen zul je je comfortabeler voelen op je bike, maar je zult ook efficiënter je krachten kunnen over brengen omdat alles is afgestemd op jou fysiek.

Stap 6 – Banden

De juiste banden zijn ZOOO belangrijk! Het is heel goed mogelijk dat de standaard gemonteerde banden helemaal niet geschikt zijn voor het soort terrein waarop je graag rijdt. Over het algemeen is het echter heel goed mogelijk om bij aanschaf de banden te laten wisselen zodat ze passen bij het gebruik. Vaste vlakke ondergronden hebben weinig noppen nodig, terwijl je met mul zand of oneffen terrein die juist wel goed kunt gebruiken. En kijk dan ook naar de bandenspanning. Hoe harder de banden hoe sneller je op vlakke stukken bent, maar het comfort is beduidend minder. Op oneffenheden is minder lucht in de banden niet alleen comfortabeler maar je hebt ook meer grip = minder “angstige” momenten.

TIP: Sluit je aan bij een MTB club die ook trainingen verzorgd. Daar krijg je zoveel info en hulp als je wenst en werk je op een leuke manier aan je skills.

Tekst: Marco Barelds – MTB3 instructeur MBC Xtrail

Xtrail Ladies rijden Last Gear ladies only MTB tocht

Op zondag 1 november 2015 staat er weer een editie van de Ladies Only gepland, een toertocht voor dames; beginnende fietsers maar ook dames die van meer uitdaging houden. Deze MTB toertocht gaat langs verschillende mooie gebieden in en rondom de Loenermark in het Nationale Park Veluwezoom. Sommige delen van het traject is gewoonlijk afgesloten gebied en zijn alleen tijdens deze tocht berijdbaar omdat we daar vergunning voor hebben aangevraagd. Je kunt kiezen uit twee verschillende afstanden: 30 en 50 km. Ben je niet voor een kleintje vervaard; we hebben ook een aantal uitdagende ‘extremes’ in het parcours opgenomen.

Ons doel is een ontspannen en gezellig evenement voor dames te organiseren. De route is geheel uitgepijld. Mocht er onderweg iets zijn; langs het gehele traject wordt de route bewaakt. Onderweg is een rustpost ingericht om weer even op adem te komen. Op de rustpost is ook een fietsenmaker aanwezig die je kunt aanschieten als je pech hebt zodat je niet hoeft te sleutelen.

Douches en kleedruimtes zijn aanwezig. Breng wat geld mee, zodat je naderhand kunt genieten van koffie met zelfgemaakte taart of heerlijke huisgemaakte soep.

Kosten (inclusief verzorging): 30 km €5,- en 50 km €7,-

NTFU en KNWU leden krijgen €1,- korting op vertoon van lidmaatschapspas.

Starttijd: 9.30 – 10.30 uur, snel starten met Scan & Go

Inschrijven kan vooraf via de NTFU of deze link.

Bij al onze inschrijftafels is het mogelijk met Scan & Go te starten. Wil je snel starten, breng je NTFU/KNWU pas mee. Je hoeft geen inschrijfformuliertje meer in te vullen, maar laat je barcode scannen en weg ben je. Tenminste, als je van te voren ook hebt ingeschreven en betaald. Anders moet je je op de dag zelf nog even bij het startbureau inschrijven en betalen. Inschrijven kan vooraf, maar kan ook op de dag zelf!

Starten vanaf het clubgebouw Last Gear, Händelstraat 49, Eerbeek. Er is voldoende ruimte om te parkeren. Bewegwijzering en/of verkeersregelaars wijzen je de weg naar de startlocatie.

START MET MTB-en!

S2BMountainbiken is populair. Veel mensen kopen vol enthousiasme een mtb maar komen er al gauw achter dat remmen, schakelen en in balans blijven op zo’n fiets wel wat anders is dan fietsen op een gewone fiets.

Om te voorkomen dat je enthousiasme wegebt en je fiets werkeloos in de schuur komt te staan kun je nu deelnemen aan onze MTB OPSTAPdagen. Een laagdrempelig trainingsprogramma waarbij je in 4 trainingen meer controle over je fiets krijgt. Deze opstapdagen volgen de richtlijnen van NTFU Start2Bike.

PROGRAMMA
Zondagochtend 15, 22, 29 maart en 5 april 2020 om 09.30-13.00 uur. Deelname kost slechts € 37,50 en is zelfs gratis wanneer je lid wordt van Xtrail!

Hiervoor ontvang je behalve veel lol:

 • 4 mountainbike trainingen van maximaal 3 uur;
  – Dag 1: Kennis maken met de bike, Remmen & Schakelen
  – Dag 2: Herhalingsoefeningen + bochtentechniek
  – Dag 3: Herhalingsoefeningen + klimmen en afdalen
  – Dag 4: Combinatieoefeningen + obstakels af te sluiten met een gezamenlijke MTB rit van ongeveer 20 km
 • deskundige training door ervaren en NTFU gecertificeerde mountainbike instructeurs;
 • de unieke fietsschadeverzekering met een maximale vergoeding van € 750,- (geldig tijdens de trainingen);
 • digitale nieuwsbrief met tips & tricks.

Deze opstapdagen zijn geschikt voor startende mountainbikers vanaf 13 jaar (in overleg vanaf 10). Na de laatste training ben je zeker in staat een mountainbiketocht van minimaal 25km te rijden. Twijfel je of mountainbiken iets voor jou is,  of ben je enthousiast en wil je in 2019 starten? Neem dan via het formulier contact met ons op.

Je kunt ook meteen Xtrail lid worden, want dan krijg je voor slechts 75 euro het gehele jaar toegang tot de trainingen, verzekeringen, alle clubvoordelen en die van de NTFU…

Spinning & Core-Stability

ohcWinterdipje? Niet bij MBC Xtrail! Voor  leden worden gedurende de donkere dagen Spinning & Core-Stability lessen gegeven tegen een sterk gereduceerd tarief.

In samenwerking met OptiSport Warnsveld werk je in de winterperiode op dinsdagavond van 20.30 tot 22.00 uur aan je conditie en kracht. Hiervoor is een speciaal programma ontwikkeld. Heb je belangstelling? Profiteer dan ook van het Xtrail lidmaatschap!

NTFU instructeurs-certificaat

MTB-3 instructeurs geslaagd!

Eerste heer van rechts Marco, met alle geslaagde NTFU MTB-3 instructeurs.

Afgelopen maand hebben Xtrail leden van het eerste uur Hilnetta en Marco met een geslaagde Proeve van Bekwaamheid blijk gegeven van hun kennis op het gebied van de MTB sport en les geven. Daarmee zijn ze officieel aangesteld als NTFU assistent-instructeur en MTB-3 fietssport instructeur. Van harte gefeliciteerd!

Eerste dame van links, Hilnetta met haar felbegeerde certificaat.

Eerste dame van links, Hilnetta met haar felbegeerde MTB-2 certificaat.

Fiets-Fit najaarseditie 2014

Onlangs hebben we na 6 heel leerzame MTB clinics weer een Fiets-Fit editie afgesloten met een leuke gezamenlijke rit. Alle deelnemers hartelijk gefeliciteerd met het behaalde resultaat en certificaat, velen zien we gelukkig nog vaak terug als lid!

Deelnemers aan de Fiets-Fit najaarseditie 2014

Deelnemers aan de Fiets-Fit najaarseditie 2014